Blefaroplasti alt ve üst göz kapaklarının şeklini düzeltme anlamında kullanılan bir kelimedir. Bu sırada deri fazlalığı çıkarılıp, şekil düzeltilir ve göz altı ve iç kısmında yağ torbalanmaları varsa bu yağ dokuları çıkarılır. Böylece göz çevresinde daha dingin bir görüntü oluşturulmuş olur.
Blefaroplasti üst göz kapağında kapak kıvrımı içinden yapılan bir kesi ile gerçekleştirilir ve yara izi kıvrım içinde kaldığından fazla bir sorun oluşturmaz. Zamanla azalsa da dikkatli bakıldığında hafif bir çizgi görülebilir. Alt kapakta ise kirpik dibi veya gözün iç kısmındaki konjonktival dokudan kesilir. Her ikisinde de tama yakın bir iz kaybı olur.
Transkonjonktival kesi dışarıdan görülmez.
Blefaroplasti ameliyatının erken komplikasyonları arasında her ameliyatta görülme olasılığı olan kanama unutulmamalıdır. Bunun için ameliyat öncesi kan testleri ile birlikte ameliyat sırasındaki kanama kontrolü büyük önem taşır. Kanamanın miktarı ameliyat sonrası morluk, şişlik ve diğer sorunları doğrudan etkileyen bir faktördür.
Blefaroplasti sonrası geç dönem şekil bozuklukları genellikle alt kapaktan fazla deri çıkartılması nedeniyle oluşur . Bu önemli bir konudur. Hekimin muayene sırasında bu miktarı önceden belirlemesi gerekir. Erkan dönemde yukarı doğru yapılan masajlar bu çekilmeyi azaltır, fazla çekilmede tekrar ameliyatlı çözümler gerekebilir.